Geschiedenis

In 1980 startte bij het Stichts Centrum voor Amateurtoneel (SCA) in Utrecht een cursus musicaltraining onder leiding van George Bruens, Marja Bruens en Caroline Somerwil. Vanuit deze training ontstond een productiegerichte groep die vanuit het SCA onder leiding van bovengenoemden de musical " 't Laatste nieuws" produceerde. De naam van deze groep: De Firma.

Na deze productie had de groep de keuze: stoppen of doorgaan als zelfstandige vereniging. De laatste optie bleek de beste. Carolien Somerwil schreef en regisseerde de korte musical "De Barones" en Marja Bruens verzorgde de choreografie.


De vereniging vestigde zich in Maarssen en basisschool De Oase in Kamelenspoor (nu De Kameleon) werd de thuisbasis voor De Firma. Ook de eerste voorstelling werd in de school gespeeld. Vrijdagmiddag als de kinderen vertrokken waren, werd de gemeenschapsruimte omgetoverd in een intiem theatertje, dat plaats bood aan 60-70 toeschouwers. Ook de tweede voorstelling "Het Verjaarsmysterie" werd in de school uitgevoerd.

Terwijl Carolien Somerwil even een uitstapje maakte naar het professionele theater - zij speelde in de "Babysitrevue" van Haye van der Heide samen met Maeve van der Steen, Sylvia Millecam en John Kraaijkamp Jr. - studeerde De Firma een "Stuk op de Plank" van Carolien in "Pick up your feathers and dance". Deze productie speelde De Firma voor het eerst en tot volle tevredenheid in Sociaal Cultureel Centrum 't Zand in Maarssen. Als afscheid voor De Firma schreef Carolien nog het hilarische "Twee Kansen". Dit was tevens de laatste voorstelling van Marja Bruens.

Barry Atsma schreef "Voor de allereerste keer" met muziek en begeleiding van Barbara Okma. De choreografie werd overgenomen door Karin van Opmeer. Nog vóór Joop van den Ende op televisie kwam met "Vrouwenvleugel" bracht De Firma de musical "Vrouwenlik", welke zich afspeelt in de vrouwengevangenis. Volgens velen één van de mooiste voorstellingen van De Firma.

In 1993 werd het tienjarige jubileum van De Firma gevierd met de musical "Stilte voor de Storm", waarin ook een aantal ex-firmanten acte de presence gaf, waaronder Caroline Somerwil. In 2010 vierde De Firma haar 25 jarige bestaan met een reprise voorstelling van "Pickup your feathers and dance" in Theater De Kom in Nieuwegein. De liedjes en muziek waren inmiddels al wat jaren van de hand van Lucas Oldeman (o.a. toetsenist van Spinvis) en de choreografie in handen van Brigitte de Haan.

In 2012 neemt De Firma na 30 jaar afscheid van grondlegger, voorzitter en regisseur Hans Redeke. Zijn laatste voorstelling "De Menselijke Maat - een fusie in de zorg" wordt door menigeen bestempeld als de beste voorstelling sinds jaren. Theater De Kom is voor deze voorstelling verruild voor het wat kleinere Zimhic Theater in het Vorstelijk Complex in Zuilen (Utrecht).

 

Aanvullende gegevens